Schabraktapir


Tapirus indicus

Schabraktapiren (Tapirus indicus) är den största arten tapirer och kan nå en kroppsvikt på 350 kg. Den kallas även indisk tapir. Den kan bli upp till 2,5 meter lång. Det mest typiska med denna art är pälsens teckning som också givit den dess svenska namn. Den är i det närmaste kolsvart och har ett schabrakformigt vitt fält över bålen.

Ordet schabrak betyder sadeltäcke (att läggas över en ridhästs sadel eller precis bakom).

Vid födseln är ungarna bruna med ljusa fläckar och strimmor, vilka de bibehåller tills de är knappt ett halvt år gamla. Då byter de päls och antar den vuxna färgen. "Schabrakets" konturer kan dock anas redan under andra levnadsmånaden.

Trots att scabraktapirens färger är skarpt kontrasterande ger de dock ett utmärkt kamouflage när djuret under dagen ligger och vilar på klippiga flodstränder där ljus och skuggor från de närbelägna träden växlar. Tapiren ser då på avstånd ut som en stor grå sten.

Schabraktapiren lever i vilt tillstånd i regnskogarna i Sydostasiens låglandsområden, men hotas liksom andra tapirer av utrotning. De klassas som starkt hotade av IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).


Skriv en kommentar


Tapirer.se - För dig som vill lära dig mer om tapirer